Risotto med chorizo og reker
Oppskrift av Sverre Magnus Holen, juni 2022
Risotto for regnværsdager (eller solskinn)
Risotto oppskrifter kommer det til å bli mange av i året framover. Det fordi risotto må være en av mine favoritter å lage.
For det første er det så enkelt å lage, man kan «slumpe» litt, det er avslappende å lage og du kan variere så utrolig mye. Alt fra rødt kjøtt, svin, kylling, fisk, skalldyr, vegetar og søt dessert type. Særlig det at det kan lages med bare grønnsaker er en fin ting, da vi trenger å kutte ned litt på kjøtt forbruket våres.
Men uansett, her er en med både svin og skalldyr, med mye smak og så enkel å lage.
Risotto med chorizo og reker:
Ingredienser 4 pers.
God olivenolje
200 gr chorizopølse
300 gr god kvalitet risotto ris
1 -2 små løk
1-2 dl tørr hvitvin
Ca 1 l god varm grønnsak eller kyllingkraft. Det beste her er om man har laget selv fra før, men om ikke så pleier jeg å bruke «touch of taste» kylling fond. Anvendelig og kan stå i kjøleskapet over lengre tid.
200 gr rensede reker (kan bruke scampi)
4 tomater
½ chili uten frøene
100 gr god parmesan
4 ss smør
Salt/pepper
Urter som bladpersille, gressløk og basilikum!
Sitron om ønskelig.
Hvordan:
Først klargjør man alt. Finhakk løken og chilien. Ta ut innmaten/frøene på tomatene og kutt de opp fint. Rens rekene og kutt chorizo i ca 2 cm biter. Osten rives med rivjern, Risotto måles opp og kraften varmes opp. Nå er du klar.
Start først med å brune chorizo i en panne med litt olje, til den er sprø og «brun» i kantene. Legg til side.
I 1 kjele heller du litt olje og varmer opp til litt over middels. Ha i løk og chili og tomater. Rør til det er blitt gyllent og mykt (ca 3-4 min)
Hell så over risen og rør godt med sleiv. Når all oljen er «trukket» inn i risen heller du over vinen. Rør godt igjen og etter hvert vil også vinen ha «trukket» inn i risen. Det ser du ved at risen er blitt tykk.
Deretter begynner du å tilsette kraften, litt etter litt. Ta oppi ca 1-2 sleiver, og rør stadig til risen blir tykk. Deretter tilsetter du igjen 1-2 sleiver og gjentar. Dette tar ca 15-18 min. Mot slutten smaker du på et riskorn og den vil da være myknet, men ha LITT bitt i seg. Da er den ferdig. Pass også på at grøten ikke er for tykk når du ta av plata. Risotto skal være blaut, så tilsett litt mer kraft om den er for tykk.
Nå kan du røre inn smøret, og parmesanen,
Ha i chorizo, reker og urter og smak til med litt salt og pepper. Om ønskelig kan du ha over litt sitron.
Serves gjerne med mer parmesan.
Velbekomme