Pallea med kylling og chorizo
Paella er en av Spanias nasjonalretter, opprinnelig fra Valencia-distriktet, og kan tilberedes på mange måter. Her er en variant med chorizo og kylling.
Ingredienser:
½ ts safrantråder
3 ¼ kopper ferdig kyllingbuljong
1 ss olivenolje
6 spanske chorizopølser, kuttet i litt tykke skiver
2 skinnfrie kyllinglår, kuttet i gode biter
½ ts sort pepper
1 ½ ts salt,
Finhakket gul løk (fra 1 liten løk)
1 liten rød paprika i skiver,
Finhakket 4 små hvitløksfedd,
Finhakket (1 ss) ½ ts røkt paprika
1 boks flådde tomater
1 ½ kopper paellaris
1 kopp tinte frosne søte erter
Finhakket fersk bladpersille
Sitronskiver
Trinn 1
Rør sammen safran og 1/4 kopp av buljongen i en liten bolle. La stå i romtemperatur i minst 15 minutter.
Trinn 2
I mellomtiden, varm olje i en gryte over middels høy varme i en stor stekepanne. Tilsett chorizo; kok, rør av og til, til de er lett brune, ca. 2 minutter. Bruk en hullsleiv, legg chorizo til en tallerken dekket med papirhåndklær. Tilsett kylling, pepper og 1 ts salt i pannen; kok over middels høy varme, rør av og til, til de er lett brune, men ikke helt gjennomstekt, ca. 7 minutter. Bruk en hullsleiv og legg kyllingen til tallerkenen med chorizo. Ikke tørk pannen ren.
Trinn 3
Tilsett løk og paprika i pannen; kok over middels høy varme, rør av og til, til de er møre, ca. 5 minutter. Rør inn hvitløk og røkt paprika; kok under konstant omrøring ca 1 minutt. Rør inn tomater og ris; kok under konstant omrøring til væsken er nesten fullstendig absorbert, ca. 2 minutter. Rør forsiktig inn safranblanding og resterende 3 kopper buljong og 1/2 ts salt; kok opp over middels høy.
Trinn 4
Legg chorizo og kylling tilbake i pannen, rør lett for å delvis dekke med ris. Kok, utildekket over middels-lav, rør i pannen av og til for å fordele varmen jevnt til kylling og ris er møre, og væsken er nesten fullstendig absorbert, ca. 20 minutter. Når det er ca 5 min igjen så legger du i ertene.
Fjern fra varme; dekk til og la stå i romtemperatur til væsken er fullstendig absorbert, ca. 5 minutter. Pynt med persille og sitronbåter.