Lammeragu

Oppskrift av Sverre Magnus Holen, april 2022

Tomatsaus, basen til SÅ mye godt

Kan man lage en enkel tomatsaus, så har man så utrolig mye muligheter. Jeg har ALLTID tomater, løk, selleristang og gulrot liggende, for det gir meg en base som kan brukes til SÅ mangt.

Siden det er påske skal vi i dette tilfellet gjøre det enkelt og bruke lammekjøttdeig. Denne oppskriften kan man lage på forhånd og ta med på hytta, fryse eller bruke med en gang. Du kan også lage dobbelt opp eller mer, og fryse ned i porsjoner til senere middager. Det kan lages lasagne, supper, div pastaretter med alle slags andre råvarer som storfe, kylling, svin, fisk og skalldyr.

Lammeragu:

4 personer.

God olivenolje.

3-4 fedd hvitløk.

1 stor løk, 3-4 sjalottløk

1-2 gulrøtter.

1 stilk stangselleri.

2 bokser med kvalitet hermetiske tomater, helst hele. JA det har mye å si på smaken at man bruker god kvalitet på tomatene.

1-2 ss god tomatpuré.

1-2 ss rødvinseddik. (kan droppes)

1-2 ts sukker. (kan droppes)

Ca 4 dl rødvin.

Urter (Timian, oregano, rosmarin, salvie)

400 gr lammekjøttdeig.

 

Finkutt gulrot, løk, hvitløk og selleri i så små terninger som mulig.

Fres grønnsakene i en panne i god olivenolje. Dette for å mykne opp og frigjøre aromaene. Tilsett urtene etter noen min og rør stadig. Ca 8 min.

Tilsett så litt rødvinseddik, litt sukker og kok inn til eddiken har fordampet litt. Deretter rører du inn tomatpuré.

Når alt er godt blandet, hell over tomatene og rødvinen. Bland godt og kok opp. La koke i 8-10 min.

Mens tomatene koker, bruner du kjøttdeigen i en panne ved siden i olje. Når alt er stekt godt, tar du av pannen.

Etter 10 min tilsetter du kjøttdeigen i tomatene, salt og pepper og rører godt. Dette skal nå koke og smakene skal sette seg godt, så jo lengre det koker jo bedre men minimum 1 time. Tilsett gjerne litt vann underveis om det blir for tykt.

 

Når det er kokt ferdig smaker du til med salt, pepper og tilsetter masse fersk basilikum. Her har du da en nydelig Ragù som er base til en Pasta Bolognese, til Lasagne osv.

 

TIPS!

  1. (Tips! Om man har dårlig tid eller ikke klarer kutte så smått, kan du putte alt i en kjøkkenmaskin/foodprocessor og kjør alt til finhakket. Effektivt, men mister litt av teksturen som man får med hakket for hånd)
  2. Det er ikke veldig Italiensk, men Soyasaus er en fantastisk smaksforsterker med MASSE Umami (Den 5 smaken vår i tillegg til søtt, salt, surt og bittert) Jeg pleier å bruke det i det meste av sauser, og det kan man gjøre også her. Bare vær forsiktig med å salte for mye før man tilsetter soya. Prøv deg fram. Det er letter å tilsette smak enn å fjerne smak.
  3. Dropp kjøttdeigen og bare lag opp masse tomatsaus. Det kan da fryses og tas opp til å lage lasagne, supper, div pastaretter med alle slags andre råvarer som storfe, kylling, svin, fisk og skalldyr.

 

Smakslykke har produkter som kan passe til denne oppskriften med en samlet pris på:

 

 


Total: NOK 507,99 Førpris: NOK 507,99 inkl. mva.


Inneholder


Frantoio Consiglio 1000 ml


Antall: 1

Oliven 100 % Noccelara. Olivensorten Nocellara del Belice er typisk for Sicilia. Olivensorten har sitt navn fra elvedalen Belice. Belice ligger vestlige delen av Sicilia mellom provinsene Palermo, Trapani og Agrigento.
Les mer


San Marzano tomater D.O.P 400g


Antall: 1

En av de sanne klassikerne i middelhavsmat, San Marzano PDO-tomater er uten tvil verdens beste for å lage saus.
Les mer