17. mai fest
Oppskrift av Sverre Magnus Holen
Endelig skal vi få feire Norge og oss selv igjen på 17 Mai. Våren er over oss, solen skinner, frukttrærne blomstrer og bjørketrærne er begynt å bli grønne.
Og på 17 Mai må man ha litt ekstra godsaker. I tillegg til å grille er det veldig mange som har deilig buffet, som er enkelt å gjøre i stand, og som kan gi masse snadder å velge i. Typisk buffet er røkelaks, eggerøre, roastbiff, reker og litt div.
Det er så masse mer deilig man kan fylle opp det bordet med fra Smakslykke, som løfter opplevelsen enda mer, og det er så enkelt!
Her er oppskrift på en digg superenkel Aioli, til noen herlige poteter å ha til. Samt noen gode tips til innkjøp nå før 17 Mai. Klikk dere inn på lenken og finn masse godt til festbordet.
Poteter til buffet:
Til 4 personer
Ingredienser:
8 store poteter.
Olivenolje.
Rosmarin (timian, oregano)
HVORDAN:
Potetene kan skrelles, men jeg foretrekker å ha skallet på for mer smak.
Kutt potetene i ca 2 ganger 2 cm firkanter.
Ha de i en ildfast form med rikelig olje, havsalt, pepper og urter.
Rist godt og sett de i ovnen på ca 200 grader. Stek i ca 30 min, men følg med da det kan ta både kortere og lengre tid. Rist litt på formen innimellom slik at de får snudd seg litt og alle sider blir sprøe.
SUPERENKEL Aioli.
Ingredienser:
2 dl olivenolje.
1 ss Dijon sennep.
1 egg.
1-2 fedd hvitløk (ramsløk om du får tak i)
½ sitron
Salt/pepper.
Urter (gressløk, basilikum, persille)
HVORDAN:
Ta fram en stavmixer og gjerne medfølgende glass eller dyp bolle.
Ha i 1 egg, 1 ss sennep, litt salt/pepper, hvitløk og evt urter.
Hell på oljen og sett i gang med stavmixer, opp og ned. Det blir fort en deilig tykk Aioli. Den blir mektig, så klem over ½ sitron for mer friskhet. Evt mer salt/pepper.
Vær nøye på målene, da det fort kan skille seg.
Ellers så er jeg som nevnt veldig glad i alt fra havet. Noen ganger er det ikke lett å få tak i ferskt. På 17 mai er det jo ofte brukt røket og gravet laks/ørret. Hvorfor ikke prøve noe nostalgisk med en knallbra kvalitet. På Smakslykke har vi fått inn de fantastiske produktene til https://smakslykke.no/butikk/fiskekonserver
Det er rett og slett hermetisert sjømat, slik som man fortsatt kan få kjøpt en del av i butikken, men her da med fokus på skikkelig kvalitet og med variasjon. Brisling, laks, ørret, blåskjell og hjerteskjell, alle i litt forskjellige variasjoner. Men utrolig digg og veldig flott å bruke til forskjellige settinger, noe som vi skal komme tilbake til. Men helt glimrende å bare sette på bordet til enten anti pasti eller på en 17 mai buffet. Bare prøv, dere blir ikke skuffet.
Eller så er jo ingenting mer vårlig og friskt som en herlig kremet Mozzarella salat, som klarer seg alene eller sammen med det meste du har lyst å servere. Mozzarellaen man nå får på Smakslykke er så utrolig bra kvalitet og er et must på bordet. Husk å se etter Norske tomater, de fleste pakker er merket med opprinnelse og bonde. STOR forskjell på de norske og Spanske/Nederlandske.
Og sist med ikke minst er det ikke noe som er så herlig og enkelt som å bare sette fram gode pølser, skinker, oster, nøtter, syltede grønnsaker og grissini (italienske brødkjeks)
Hos Smakslykke kan du bare plukke og velge. Jeg har denne gang tatt med nydelig mandler, olivener, litt pesto, balsamico, oljer, kapers, artisjokk, fylt chili peppers, parmesan, San Daniele skinke, villsvin pølse og salame subalpino pølse. Masse å fylle opp 17 mai buffeten med som sagt, nam nam.
Så stikk innom butikken og plukk ut masse deilig. Eller klikk deg inn på nettsiden for å titte litt og bestille.
Ønsker alle en riktig god feiring til tirsdagen.
Smakslykke har følgende produkter som kan passe til oppskriften: